IoT: van gebouwautomatisering tot smart TV. Wat moet je weten over IoT?

Een slimme wc bril en een smart city. Wat hebben ze gemeen? Beide zijn tegenwoordig aan te sluiten op het internet. Samen vormen ze het ‘internet der dingen’. Oftewel: IoT (Internet of Things). Tegenwoordig is vrijwel alles aangesloten op het internet. Dit biedt enorm veel mogelijkheden, denk hierbij aan gebouwautomatisering of smart home devices voor in huis. Maar het maakt ons leven ook een stuk gevoeliger voor online inbraken of privacyschending. Wat is IoT precies en wat voor invloed heeft het op ons dagelijks leven?

 

Globaal gezegd kan IoT omschreven worden als de ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met een netwerk en gegevens kunnen uitwisselen. Het Internet of Things maakt ons leven een stuk gemakkelijker. Vrijwel elk voorwerp kan tegenwoordig aangesloten worden op het internet. Voor particulieren zijn de toepassingen momenteel voornamelijk binnenshuis, denk hierbij aan het automatisch besturen van functies binnen je huis. Een voorbeeld hiervan is een sensor die automatisch een bericht stuurt naar je telefoon wanneer je de deur bent vergeten dicht te doen of de verlichting die aangaat net voordat je thuis komt. Op grotere schaal vinden er ook veel innovatieve IoT ontwikkelingen plaats. Denk hierbij aan de zelfrijdende auto’s of geautomatiseerde zelfdenkende productieprocessen. Vaak wordt hierbij big data gebruikt

 

De risico’s van Big data

Het IoT is dus eigenlijk een verbinding van apparaten met elkaar middels een internetverbinding. Als je jezelf voorstelt dat een gemiddelde vaatwasser tegenwoordig een server heeft, dan kun je je voorstellen wat voor ongelimiteerde mogelijkheden er zijn wanneer alle apparaten binnenshuis (of binnen een kantoor) in verbinding staan met elkaar. Deze verbinding van big data brengt ook risico’s met zich mee. Zo beschikken veel slimme apparaten momenteel nog niet over een beveiligde verbinding. Dit maakt zulke netwerken gevoelig voor online inbraken en hacks. Ook is het voor de consument vaak niet inzichtelijk wanneer een verbinding van een apparaat precies veilig is. De Cyber Security Raad is dan ook druk bezig met veiliger maken van dergelijke IoT toepassingen door middel van regelgeving en advies. Naar verwachting zullen de mogelijkheden van IoT toepassingen de aankomende jaren flink toenemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *