WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN INTERNET PROVIDER?

Internet wordt steeds belangrijker, maar toch zijn er nog heel wat gezinnen die het zonder internet moeten doen. Ben je in dit laatste geval en overweeg je nu toch je te laten aansluiten op het internet? Er zijn vele aanbieders van internet waardoor het zoeken naar de provider met de beste prijs-kwaliteitsverhouding er zeker niet gemakkelijker op wordt. Maar op wat moeten we vooral letten tijdens onze zoektocht naar de beste internet provider?

Vergelijken doet besparen
Prijzen en aanbiedingen van de verschillende providers met elkaar vergelijken doet je heel wat besparen. Maar dat lijkt veel gemakkelijker dan het in werkelijkheid is. Iedere provider hanteert zijn eigen tarieven, formules en pakketten. Die zijn zo ondoorzichtig dat vergelijken zo goed als onmogelijk is. Dat verklaard meteen ook het groeiend succes van vergelijkingssites. Deze vergelijken alle aanbiedingen en providers en stellen zo een lijst van de goedkoopste internet providers samen.

Gebruiksvriendelijk
Deze vergelijkingssites worden steeds gebruiksvriendelijker waardoor meer en meer consumenten er dankbaar gebruik van maken om de beste en goedkoopste internetprovider te vinden. Je postcode en je belangrijkste verwachtingen volstaan meestal voor een gedetailleerd overzicht van de beste providers en hun voordeligste aanbiedingen in je regio. Gebruikers van deze vergelijkingssites hebben vooral oog voor de laagste tarieven. Bij je keuze van de beste internetprovider komt echter zoveel meer kijken dan het prijskaartje. Een van de belangrijkste zaken die de prijs van je internet bepaald is de internetsnelheid. Hoe hoger je internetsnelheid hoe meer je voor je internetverbinding zult betalen. Een goede en snelle verbinding is veel waard en is vooral gebruiksvriendelijk. Hou er rekening mee dat het snelste internet verloopt via een glasvezelkabel.

Klantenservice
Vele consumenten houden er weinig of geen rekening mee bij het afsluiten van een internetcontract, maar een goede klantendienst is goud waard. Dat ondervinden ze al vlug als ze een overeenkomst afsloten met een provider die vooral bespaart op zijn klantendienst. Dat ondervind je op het ogenblik als er iets mis gaat. In dat geval wil je zo snel mogelijk geholpen worden. Bij een goedkope internetprovider laat de organisatie van zijn klantendienst meestal veel te wensen over. De manier waarop de klantendienst van je provider bereikbaar is, zegt al veel. De klantendienst van goedkope providers is meestal bereikbaar via mail, telefoon of zelfs per post. Het laat zich raden wat daar de gevolgen van zijn.

Downloadsnelheid
De snelheid waarmee je zaken van het internet kunt downloaden en daarna uploaden is een van de belangrijkste factoren om de provider te beoordelen. De downloadsnelheid varieert in de meeste gevallen van 8 megabyte (MB), tot 20 MB 40 en zelfs 60 MB. De snelheid kies je in functie van je internetgebruik. Om mails te versturen en te ontvangen volstaat een snelheid van 8 MB. Gamers of zij die regelmatig gebruik maken van grote bestanden 40 en 60 MB een veel betere oplossing. Voor een doorsnee gebruiker volstaat meestal 20 MB.

Uploadsnelheid
Bij een gemiddeld gebruik is de 4 MB die meestal standaard wordt geleverd ruimschoots voldoende. Beschik je echter over een eigen websites en/of verzend je regelmatig mails met grote bijlagen, dan volstaan die 4 MB niet meer. Het gaat dan meestal over de maximum snelheid. De échte snelheid ligt in werkelijkheid heel wat lager en hangt van verschillende factoren af zoals:
De afstand tussen je woning en de telefooncentrale
Het totaal aantal computers die van de verbinding gebruik maakt
De mogelijkheden van je computer
Gebruikslimiet
Internetproviders hanteren een zogenaamde datalimiet of een maximale datahoeveelheid data die je mag versturen en ontvangen. Anderen hanteren dan weer een gemiddeld gebruik in plaats van een maximale hoeveelheid ontvangen en verstuurde data. Ga je boven deze limiet, dan mag je meestal flink bijbetalen.

Mailadres
Met het afsluiten van een abonnement krijg je tegelijk ook een mail- en webadres. Het aantal mailadressen en de grootte van je inbox verschilt van provider tot provider. Beiden zijn alleen belangrijk ingeval je over een eigen website beschikt of van plan bent er een te bouwen.

Wees voorzichtig met aanbiedingen
Iedere internetprovider biedt aanlokkelijke aanbieding. Dit gaat van het gratis ter beschikking stellen van bijvoorbeeld een modem tot een korting of zelfs een gratis actie. Dat lijkt aantrekkelijk, maar dat is het in de meeste gevallen niet. Voor je een beslissing neemt, controleer je best wat het abonnement kost na de kortingsactie. Ga ook steeds na hoe lang de overeenkomst duurt en wat eventuele maatregelen zijn ingeval dat je verhuist, verandert van abonnement of contractbreuk pleegt. Daar hangt vaak een hoge boete aan vast.

Pakketten
Steeds meer providers bieden nu ook pakketten aan die zowel internet als vaste en mobiele telefonie en/of televisie bevatten. Deze pakketten zijn voordeliger dan wanneer je alle diensten apart neemt.

Internet en alles was er maar van ver of van dichtbij mee te maken heeft is mijn grote passie. Dat resulteerde in de geboorte van deze blog waarmee ik in de eerste plaats minder ervaren internetgebruikers zoveel mogelijk betrouwbare informatie wil verschaffen om het internet op een veilige manier te gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *