ZO VERHOOG JE DE SNELHEID VAN JE INTERNET

De snelheid van je internetverbinding is belangrijk. Zeker als je internet vooral gebruikt voor je professionele activiteiten. De werkelijke snelheid komt haast nooit overeen met de snelheid die provider belooft. Wat kun je hieraan doen en hoe verhoog je zelf de snelheid van je internet?

Trage laadsnelheid
Een opgevraagde webpagina die niet of erg traaf wil inladen. Niets is zo vervelend dan lang te moeten wachten voordat je de opgevraagde informatie te zien krijgt. De oorzaak van deze trage laadsnelheid kan natuurlijk ook aan de betrokken website liggen. Als je echter regelmatig met dit probleem wordt geconfronteerd, is het hoog tijd om de snelheid van je eigen internet te controleren. De snelheid van je internet is afhankelijk van heel wat factoren en vooral van:
Je internetabonnement
Je internetverbinding
Je computer
Het gebruik van je netwerk in je regio
Externe oorzaken
Externe oorzaken van de je trage internetsnelheid zijn moeilijk te verhelpen. Die heb je niet zelf in de hand. Alleen als een derde buiten jouw toestemming gebruik maakt van je internetaansluiting.

Hackers
Een andere en steeds meer voorkomende oorzaak van een trage internetverbinding, is zogenaamde spyware. Die vertraagt en verstoort je computersysteem zo dat je in extreme gevallen zelfs niet meer op het net kunt. Het kan nog erger als je privégegevens en vooral je wachtwoorden aan hackers worden blootgesteld. Voor maximale veiligheid installeer je best een aangepast programma of antivirus die je systeem regelmatig controleert op spyware en dat ook onmiddellijk verwijdert.

Computerinstellingen
Daarnaast kunnen ook de invoegtoepassingen van je internetbrowser aan de basis liggen van een trage internetverbinding. Als dit laatste het geval is, kun je deze invoegtoepassingen verwijderen en daarna je browser heropstarten. Het afsluiten van andere programma’s die je systeem bemoeilijken terwijl je surft, kun je internetsnelheid verbeteren.

Goede modem
Je computer en zijn randapparatuur kunnen ook de vertraging veroorzaken. Een goede modem is onmisbaar om in alle omstandigheden een goede internetsnelheid te garanderen.

Internetaansluiting
Je internetaansluiting heeft uiteraard ook een belangrijke invloed op je surfsnelheid. Ben je op het internet aangesloten via de kabel, dan hangt de kwaliteit van je aansluiting grotendeels af van het aantal gebruikers. De snelheid van je internet vertraagt naarmate het aantal consumenten dat van dezelfde kabelaansluiting gebruik maakt. Dat kun je voorkomen met een ADSL-verbinding. Daarbij is iedere gebruiker afzonderlijk verbonden met de centrale. In dit geval is de afstand tot de centrale belangrijk voor de snelheid waarmee je internetverbinding werkt.

Snelheid testen
Je kunt de snelheid van je internet gemakkelijk testen met diverse programma’s die je gratis op internet worden aangeboden. Op die manier krijg je een juist beeld van zowel je download- als je upload- én de reactiesnelheid van je pc. Hou hierbij rekening de hogere downloadsnelheid in vergelijking met je uploadsnelheid. Test meermaals je internetsnelheid en dat op verschillende tijdstippen. Zo krijg je een juist beeld van de snelheid waarmee je internetaansluiting werkt.

Internetsnelheid verbeteren
De snelheid van je internet kun je op verschillende manieren verbeteren. Achterhaal eerst de oorzaken van je lage internetsnelheid. Gebruik je een draadloze internetverbinding? Dan kun je de snelheid verbeteren door het bereik van je draadloze modem aan te passen. Zorg er in ieder geval voor dat je modem een zo goed mogelijk contact maakt met je laptop. Hou ook je stuurprogramma’s van je modem up-to-date en controleer je pc regelmatig op de aanwezigheid van virussen en spyware. Maar vooral: kies voor een betrouwbare internetprovider. Bespaar zeker niet op kwaliteit en zorg er voor dat je computersysteem steeds zo goed mogelijk is afgesteld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *